Friends

Monday, March 7, 2016

JK1M6 - Cabaran Jom Kurus 1 Malaysia (Kevin Zahri) Shah Alam Survivors

Sekitar meraikan kejayaan hubby. Congrats sayang! Your effort finally paid off!

Dulu selalu kene bebel dengan bini, suruh kurangkan berat badan sebab bini risau muda-muda kena penyakit macam2. Contoh terdekat, arwah abah. Diagnose colon cancer. Punca sebab makanan.

Dulu bini ajak pergi window shopping mesti alasan tak larat lah, sakit tumit lah. Bini da la kaki jalan.

Sekarang ni terasa cam bini pulok gomuksss. Sejak melahirkan Hero ni berat tak turun-turun. Tapi bila window shopping maintain lagi, belum sakit tumit.kiki..

Bini nak ucap tahniah atas kejayaan! Walaupun dapat naib juara tetapi somi tetap juara dihati! cia cia cia...






Friday, February 26, 2016

Makanan sihat - Salmon patty

Hi guys,

Ok sejak jadik mak mak ni mmg la selalu turun ke dapur. Rutin harian setiap pagi buat breakfast & lunch utk hubby. Lunch prepare jugak sbb mkanan kat luar suma tak sihat. banyak gula,garam n minyak so mak akan prepare lunch utk hubby bawak bekal plus boleh la berjimat cermat jugak.

Keje mak pon jadi mudah bila kena masak simple but sihat ni. Mak pun mcm da rasa kurus jugak sejak dua menjak ni.hahaha..

So nak share breakfast & lunch hari ni.

Sebab Salmon ada lebih semalam lepas buat bubur Habib mak pon berpikirlah apa nk buat dengan ikan tu sebab da hancus mak kejekan masa buat bubur Habib.

Setelah berfikir sambil dodoi Habib tido mak pon dapat idea nk buat Salmon Patty. Yeay!!

Resepi Salmon Patties (dalam Bahasa Jowo Begedil Salmon) hahaha..men hentam jer!

Resepi ni utk 4 ketul.

1/2ptg Ikan Salmon ( sepotong pon ok) - Dicincang halus
1/2bj Bawang Holland - Dicincang halus
1bj Bawang putih - Dicincang halus
1/2bj Cili paprika - Dicincang halus
Sekeping Roti (wholemeal) - Dicincang halus
2ts tepung gandum
1bj telur ayam
lada hitam (secukup rasa)
Lemon Jus
3ts Olive oil 
Garam (optional) - mak x masukkan garam sebab untuk kesihatan

Cara-cara :

1. Masuk kan semua bahan2 yang telah di cincang



 2. Gaul kan semua bahan


3. Bentuk kan seperti patty (bulat2) jangan terlalu tebal

4.  Masukkan olive oil then boleh goreng. 4 minit pon ok :)

Boleh serve dengan roti and sauce or cheese!






Tuesday, February 23, 2016

Maksud Nama Dalam Islam Habib Rayqal Mohd Helmi

Setahun telah berlalu.... tidak mengupdate blog!

Sibuk uruskan suami and my little booo nncit.. bipbipbip Rayqal.

Nama di beri Habib Rayqal Mohd Helmi
Lahir secara normal
Berat lahir 3.3kg
Tinggi 33cm
Tempat Lahir Hospital Segamat, Johor
Raya ke-4 hari Selasa, 4 Syawal, 21.07.2015


Habib : Kesayanganku
Rayqal : Kekuatanku
Mohd : Yang terpuji, di rahmati
Helmi : Kesopananku, kesabaranku





Semoga anak syurga ibu menjadi anak yang soleh ya sayang!
Ibu and Abi love you Habib Rayqal!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...